
Indlæser
Torsdag d. 21. november 2024 kl. 09:30 til fredag d. 22. november 2024 kl. 15:00
Fredag d. 13. september 2024 kl. 23:55
Hotel Nyborg Strand,
Østerøvej 2,
5800 Nyborg
Hotel Nyborg Strand
Østerøvej 2
5800 Nyborg
Priser
- Medlemmer: 4200 kr.
- Ikke-medlemmer: 4800 kr.
OBS: Vi gør opmærksom på, at deltagernes navn, skole og mailadresse kommer til at fremgå af deltagerlisten, som bliver delt med deltagerne.
Retningslinjer ved afbud
Program
Bemærk: Toni Clausens oplæg om komorbiditet var oprindeligt et valgfrit oplæg i læsevejledernes oplægsrunde, men efter overvældende interesse har vi valgt at opgradere det til et fælles læsevejlederoplæg. Det fremgår stadig i valgmulighederne, når man tilmelder sig, men alle, der vælger det, vil blive sat på deres andenprioritet.
Torsdag d. 21. november
9.30 – 10.00: Ankomst og morgenmad
10.00 – 10.15: Velkomst ved bestyrelsen og fællessang
10.15 – 12.30: Fællesoplæg med pause og spørgsmål: Arbejdshukommelse og hukommelsesstrategier
Trine Trentemøller har en baggrund som lærer og læsevejleder, men har de sidste syv år arbejdet med inklusion i Børne- og Undervisningsministeriet. Trine har skrevet bøgerne: ”Dysleksi, motivation og robusthed”, ”Hukommelsesstrategier for børn med dysleksi og andre læringsudfordringer”, ”Dyskalkuli og andre matematikvanskeligheder” samt en bogkasse med 25 letlæsningsbøger til faglig læsning i matematik.
Læring og hukommelse er to sider af samme sag, og derfor er det væsentligt, at vi som undervisere interesserer os for hukommelse, så eleverne ikke kun lærer, hvad de skal huske, men også hvordan. En større forståelse for arbejdshukommelsen kapacitet og for de hukommelseslagre eleverne trækker på, når de skal koble ny viden med eksisterende viden, vil give indsigt i, hvordan undervisning kan tilrettelægges, så alle elever får mulighed for at tilegne sig det stof, som underviseren ønsker at formidle. På kurset vil der være en række øvelser og lege, der kan tages med ud i undervisningen.
12.30 – 13.30: Frokost
Efter frokost er der to forskellige programmer for hhv. matematik- og læsevejledere, som slutter af med endnu et fællesoplæg.
OBS: LÆSEVEJLEDERNES PROGRAM FINDES EFTER MATEMATIKVEJLEDERNES (SCROLL NED)
Matematikvejledernes program |
|
13.30 – 14.45: Når tallene bøvler - Helsingørtesten og vejledning Op mod 20% af eleverne i grundskolen har svært ved at mestre den grundlæggende talforståelse, hvilket kan have negative konsekvenser for deres fremtidige akademiske succes og generelle trivsel. Oplægget tager udgangspunkt i, hvorfor talforståelsen er for matematik, hvad læsning er for dansk og vil desuden udforske konkrete tilgange til at styrke elevers talforståelse, herunder anvendelsen af testmetoder og praktiske eksempler på, hvordan vi kan intervenere effektivt for at hjælpe elever med at opbygge en flydende og fleksibel forståelse af tal. |
|
14.45 – 15.15: Pause (inkl. check-in) |
|
15.15 – 16.30: Case-arbejde og matrixgrupper I skal arbejde med forskellige cases og i grupperne diskutere mulige handleplaner. |
|
16.35 – 17.30: Generalforsamling med rosé
17.30 – 19.00: Fritid
19.00: Middag og hygge
Fredag d. 22. november
7.00 – 9.00: Morgenmad
9.00 – 9.15: Fælles godmorgen med morgensang |
9.15 – 10.30: Overgangsproblematikker, eksekutive funktioner og strategilæring Eksekutive funktioner er et sæt mentale færdigheder, der bl.a. omfatter arbejdshukommelse, fleksibel tænkning og selvkontrol. Vi bruger disse færdigheder hver dag til at lære, arbejde og styre dagligdagen. De eksekutive funktioner betegnes derfor ofte som hjernens dirigent. |
10.30 – 10.45: Pause |
10.45 – 12.00: Vejledning i praksis Line Kabell Nissen: Matematikvejleder-blæksprutte Mads Holm: Dyskalkuli på videregående uddannelser Intensionen er at formidle støtteformer og -muligheder på hhv. ungdomsuddannelse og videregående uddannelse. |
12.00 – 13.00: Frokost |
13.00 – 14.30: Fælles oplæg: Selvbestemmelsesteorien om “at motivere andre” |
14.30 – 15.00: Evaluering og tak for denne gang! |
Læsevejledernes program |
|
13.30 – 14.45: >> VALGFRI RUNDE << A) Testmuligheder for elever med andet modersmål end dansk
Katrine Hammer Bønnerup (cand.mag. i lingvistik og spansk) er læse-/skrivevejleder på Rådgivnings- og støttecentret på Aarhus Universitet og har igennem mange år været med til at udvikle RSC’s praksis for dysleksiudredning af flersprogede studerende.
I Danmark bruges Ordblindetesten.dk til testning af alle elever og studerende, men de fleste praktikere stiller nok ind imellem sig selv spørgsmålet, om denne test giver retvisende resultater ved brug til flersprogede personer. Læse-/skrivevejlederne på AU har udviklet og afprøvet alternative udredningsmetoder i tilfælde, hvor det vurderes, at Ordblindetesten ikke er et hensigtsmæssigt testredskab. I oplægget præsenteres erfaringer med sådan alternativ testning, herunder forskellige scenarier, hvor alternativ testning kan være relevant, samt principper for baggrundsinterview og for udvælgelse og analyse af alternative tests. Der vil blive vist eksempler fra konkrete cases og lagt op til drøftelse af, hvordan de fremlagte scenarier og principper kan tilpasses ungdomsuddannelserne.
C) Ansøgning om SPS til elever med usikker fonologisk kodning
Marie Ågård Bennike er cand.mag. i engelsk med tilvalgsuddannelse i lektiologi fra Aarhus Universitet. Hun har 8 års erfaring som fuldtidslæsevejleder på Tradium, hvor hun har ansvaret for både erhvervsuddannelser og -gymnasier.
Dette oplæg vil komme med konkrete forslag til, hvordan man kan få bevilget SPS til de elever, som scorer i den gule kategori i Ordblindetesten men har omfattende og vedvarende vanskeligheder. Der vil blive lagt vægt på supplerende udredning, udarbejdelse af rapport samt ansøgning om SPS, og hele proceduren tager udgangspunkt i de fire ”Kriterier for godkendelse af SPS til elever og studerende med usikker fonologisk kodning” (STUK). Oplægget er baseret på praksis fra både gymnasier og erhvervsuddannelser.
D) Erfaringer med tre screeningssystemer Kamilla Kej har siden 2014 været læsevejleder på Nyborg Gymnasium, hvor hun både er læsevejleder i 10. klasse på EUD, STX og HF. Hun er desuden kasserer i Læse-og matematikvejleder foreningens bestyrelse. Polina P. Skjoldborg er uddannet cand.phil. ved Sankt Petersborg Stats Universitet med speciale i germanistik og litteraturvidenskab (1997), cand. pæd. didakt. dansk ved DPU og har gennemført læsevejlederuddannelse og lederuddannelse på KP. Hun har været læsevejleder ved SOPU/ SOSU H siden 2017 og siden 2019 koordinator for SPS- og læsevejledning på SOSU H. Det er almindelig praksis på ungdomsuddannelserne at gennemføre klassescreeninger, hvor man kan danne sig et indtryk af nye elevers (skrift)sproglige færdigheder og identificere vanskeligheder, som eleverne ikke tidligere har fået hjælp til at håndtere. Men der er flere udbydere af screeningsmaterialer, og det kan være svært at vælge det, som passer bedst til skolens behov. I dette oplæg præsenterer tre læsevejledere deres erfaringer med screeningsmaterialer fra hhv. ABaCus, Min Læring og Den Nationale Sprogscreening. Oplægsholderne kommer bl.a. ind på oprettelse, afvikling, databehandling og tilbagemelding til elever og lærere. Med den indsigt i systemernes forskelligheder bliver det nemmere at vælge den bedste løsning og tage den i brug.
E) Unge med ordblindhed |
|
14.45 – 15.15: Pause (inkl. check-in) |
|
15.15 – 16.30: AI som værktøj for læsevejledere: Støtte til ordblinde og andre med læsevanskeligheder Morten Walsted har arbejdet med AI i undervisningen i 1½ år. Han har et stædigt mål om at udnytte potentialet i AI til gavn for eleverne. Hans arbejde med at integrere kunstig intelligens i undervisningen viser, hvordan AI kan skabe mere personlige læringsoplevelser og baner vejen for fremtidens elevcentrerede læring. I oplægget vil vi dykke ned i, hvordan kunstig intelligens kan være et kraftfuldt værktøj i læsevejledning. Lær om de nyeste erfaringer fra undervisningssektoren, få praktiske tips til AI-prompting, og opdag, hvordan du bedst kan hjælpe dine elever. Dette oplæg vil være både informativt og motiverende, og du vil gå derfra med konkrete værktøjer og øvelser, du kan implementere med det samme.
|
|
16.35 – 17.30: Generalforsamling med rosé
17.30 – 19.00: Fritid
19.00: Middag og hygge
Fredag d. 22. november
7.00 – 9.00: Morgenmad
9.00 – 9.15: Fælles godmorgen |
9.15 – 10.30: Komorbiditet: flerdiagnoser - når elever både er ordblinde og har andre diagnoser |
10.30 – 10.45: Pause |
10.45 – 12.00: Fagintegreret læseundervisning i alle fag Ina Borstrøm er selvstændig læsekonsulent og læremiddelforfatter. Ina har været med til at udvikle FVU - Forberedende VoksenUndervisning. Hun er medforfatter til Fagintegreret læseundervisning for kortuddannede voksne. Diavok – Find det der lyder som et ord. VAKS – Et systematisk specialundervisningsmateriale til ordblinde. Læsning indgår som et middel til at læse og lære i alle fag. I læsevejlederens værktøjskasse ligger afkodningsstrategier, der hjælper læseren til at udfolde de enkelte ord og sætninger, samt læsestrategier, der øger læserens faglige forståelse og udbytte af teksten. Oplægget præsenterer de vigtigste strategier og anviser, hvordan redskaberne indgår i en fagintegreret læseundervisning i alle fag. |
12.00 – 13.00 Frokost |
13.00 – 14.30: Fælles oplæg: Selvbestemmelsesteorien om “at motivere andre” |
14.30 – 15.00: Evaluering og tak for denne gang! |
Klik for at se et kort med stedets placering hos Google Maps >
Din tilmelding til arrangementet bliver håndteret med NemTilmeld - det nemme tilmeldingssystem for medlemsorganisationer, der afholder arrangementer. Prøv det selv til et valgfrit arrangement for 0 kr.
PS: Reklamen bliver vist, fordi dette er en sponseret NemTilmeld konto
Læse- og Matematikvejlederforeningen for ungdoms- og videregående uddannelser
Tlf: +45 25135913
lom@sekr.dk
Læse- og Matematikvejlederforeningen for ungdoms- og videregående uddannelser
Tlf: +45 25135913
lom@sekr.dk